Algemene Informatie

AFC Bournemouth speelt in de Premier League maar dat de club ooit op het hoogste niveau zou mogen spelen was voor velen onwerkelijk. De club was namelijk tot 10 jaar geleden een simpele middenmoter op het derde niveau van Engeland, met sommige uitschieters omhoog maar vaker naar beneden. De club schommelde vaak tussen de Football League One en de Football League Two, het derde en vierde niveau van Engeland.

Maar na de eeuwwisseling raakte Bournemouth steeds verder in de financiële problemen. Dit leidde uiteindelijk in 2008 tot degradatie naar het laagste niveau in het Engelse betaalde voetbal. In de kelder van het Engelse voetbal kreeg de club ook nog eens 17 punten aftrek vanwege de financiële wanorde waardoor men moest vrezen dat Bournemouth zou verdwijnen uit het betaalde voetbal.

Uiteindelijk lukte het op miraculeuze wijze om degradatie af te wenden, dit door op de slotdag in de laatste minuut te winnen en zo net boven de streep te eindigen. Een jaar later en zonder financiële zorgen eindigde Bournemouth op een tweede plaats waardoor de club promoveerde van het vierde naar het derde niveau. Terug in de vertrouwde divisie werd de club direct knap zesde, en het jaar daarop elfde. Maar in 2013, vijf jaar naar de degradatie, promoveerde de club dit keer naar de Championship, een historische prestatie.

In vijf jaar tijd was de club actief op drie verschillende niveaus. Op het tweede niveau werd de club in het eerste jaar tiende, iets waar de supporters een aantal jaar ervoor nooit van hadden durven dromen. Maar het voetbalsprookje uit Bournemouth was nog niet voorbij want in het seizoen 2014/2015 steeg de ploeg nog maar eens boven zichzelf uit en promoveerde voor de derde keer in zes jaar tijd, ditmaal naar het hoogste niveau in Engeland. Ook volgend seizoen is AFC Bournemouth te bewonderen in de Premier League.

Erelijst

Football League Championship, Kampioen: 2014–15, Football League One, Kampioen: 1986–87

Bekende spelers & Trainers

George Best | Rio Ferdinand | Nathan Aké | Frank Demouge

Begeleiding

Brian Stock U14 Lead Coach
Bruce Suraci Academy Head of Coaching
David Johnson Sports Scientist
Cian Dunne Physiotherapist
Ryan Howarth Performance Analyst

Naam | Name

Mack Allan
Harry Redknapp
Oliver Morgan
Callum Esnouf
Jack Holman
Nathanael Boot
Callum Kimber
Jackson Scorey
Jonathon Stuttle
Remy Rees-Dottin
Ashton Pickles
Oliver Glasspool
Karlos Gregory
Kyran Samadi
Tommy Whitehead